OPGAVER - FILM 1

OPGAVER FILM 1


Film 1: Flugten fra Danmark


Tusindvis af danskere rejste i midten af 1800-tallet fra Danmark til USA. Det danske samfund var under forandring. Befolkningstallet steg voldsomt og folk flyttede mod storbyerne for at få arbejde i de nye industrier. Det hårde liv som landarbejder gav intet håb for fremtiden. Mange forsøgte i stedet at udleve drømmen om et bedre liv i Amerika.

Opgaver til film 1
Disse opgaver handler om flugten fra Danmark. Hvorfor tog folk afsted? Og hvem var de mennesker, der rejste ud?

Opgave 1: Brevene


I Hallebyore på Vestsjælland slider August Rasmussen hårdt i det som landarbejder. Drømmen om et bedre liv på sin egen jord er for August en umulig drøm.

Da August er rejst til Amerika, reflekterer han i et brev hjem til Danmark over de vilkår, han er flygtet fra:
“Jeg gav min ryg til Herremandens spanskrørsstok, og min trøje til premierløjtnantens klinge, og mit kindben til forvalterens ørefigen. Prygl, stød og slag er ikke tilladt, men de store slår de små alligevel. De vidste vores ret var borte.”                                 
I 1853 modtager August et brev, der skal forandre hans liv. Brevet er fra en ven, Christian Jensen, der to år tidligere flygtede til Amerika for at komme væk fra fattigdommen i Danmark.

"Her er umådelige sletter og skovland til at købe for næsten ingenting. Amerikanerne er ærlige folk, landet styres af en præsident, som vælges for fire år. Her er god retspleje og smukke piger, og jeg gifter en af dem."


1.Hvorfor tror I, August er så positiv i sit brev? Diskuter om I tror, han taler sandt og beskriver det, som han oplevede det, eller om han kan have haft andre motiver?

2. Fortsæt brevvekslingen mellem August og Christian.
- Skriv et brev, hvor August beskriver flere at trængslerne som landarbejder og spørger til Augusts liv samt sine egne muligheder for at rejse over til ham.
- Skriv derefter et brev fra Christian, hvor han svarer August og fortæller mere om sit liv i Amerika.

3. Snak om hvilken slags kilde et brev er? Hvem skriver man breve til? Hvilke typer af breve findes der? Og hvad er forskellen på brevveksling i 1853 og i dag?

Opgave 2: Drømmen


Dette er en amerikansk reklame fra 1885. Reklamen havde til formål at få folk til at udvandre til Amerika og videre vestpå til staten Californien.

1. Dette er en amerikansk reklame fra 1885. Reklamen havde til formål at få folk til at udvandre til Amerika og videre vestpå til staten Californien.
- Find billeder og tekster på reklamen, der fortæller om alt det gode i Californien. Opstil en liste over de gode ting, som immigranterne kan se frem til i Californien.
- Diskuter hvorfor disse ting er gode?
- Brug jeres liste og opstil modsætningerne - de vilkår udvandrerne eksempelvis havde i Danmark.

2. Diskuter hvorfor I tror, reklamen blev lavet? Hvorfor ville den amerikanske regering have folk til at flytte til Californien?

3. Lav reklamen i en opdateret version 2018. Forestil jer, at I skal lokke danskere til at flytte til USA. Tænk over, hvad USA i dag kan tilbyde i modsætning til Danmark?
Billedrettigheder
California cornucopia poster

Opgave 3: Paradiset


Med den nye danske grundlov fra 1849 indføres religionsfrihed i Danmark.

Citat fra grundloven:
"I Danmark har borgerne efter Grundlovens § 67 ret til “at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, kun begrænset af hensynet til sædeligheden (moralsk adfærd især i forbindelse med seksualitet) og den offentlige orden”.

Grundlovens beskyttelse af religiøse mindretal virker ikke. Før grundloven blev vedtaget var der en udbredt chikane og forfølgelse af religiøse mindretal som eksempelvis jøder og katolikker. Denne forfølgelse slutter ikke med den nye grundlov.

En mindre gruppe danskere har forladt den danske folkekirke omkring tiden, hvor grundloven blev vedtaget. De  har dannet en dansk afdeling af Mormonkirken. De er blevet mormoner.

1. Undersøg hvordan Mormonkirken opstod i Danmark?
Jens Christian Andersen Weibye blev mormon i 1854 og blev hurtig herefter præst og en ledende person i kirken.
Dette er et tekstuddrag fra bogen “Drømmen om et nyt liv” af Ole Sønnichsen. I dette fortælles der om Jens Christian Andersen Weibys oplevelser i tiden som ny mormon i Danmark.

Weibye drømte naturligvis selv om at følge mormonerne til Amerika, men først var der et arbejde at udføre for kirken i Danmark – også selv om det ikke altid var lige nemt. Mange steder blev missionærerne taget godt imod, men andre steder greb folk både til verbale og fysiske overfald. Til et møde i Wenneberg f.eks., hvor de blev lovet bank og brækkede ben, mødte den lokale præst fra Skallerup op og råbte ad dem.
”Han bagtalte profeten Joseph Smith og talte om mirakler mm, udskældte os for dårer, tåber, søpapegøjer, sataner, djævelens tjener og forførere….”

... Nogle gange måtte mormonerne flygte ud af byen i ly af natten, og andre gang smuglede de folk ud til voksendåb i mørket, fordi dåben ellers ville påkalde sig for meget opmærksomhed og skabe tumult.
”Om aftenen omringedes huset af pøbelen, hvorpå jeg og broder Heiselt ville hente politiet. Da kom pøbelen efter os som om vi havde været et uhyre. De bandede og rykkede i frakken og lod en sten rulle hen ad gaden efter os,” som Weibye en dag noterede sig i sin dagbog.

2. Hvorfor tror I, at mormonerne fandt sig i trusler og overgreb?

3. Lav en videohilsen hvor I forestiller jer at Jens Weibye henvender sig direkte til alle mormoner i Danmark og taler om undertrykkelsen og chancen for et nyt liv i Amerika.
Billedrettigheder
En mormon-missionær forsøger at omvende en dansk bondefamilie.

Opgave 4: Billetten


Det er en broget skare, der vælger at udvandre og begive sig afsted på rejsen til Amerika. Håndværkere, landarbejdere, tyende og tyveknægte. Fælles for dem alle er, at de skal købe sig en billet til skibet, der skal sejle dem over Atlanterhavet.

Billetten kunne købes hos en billetagent. En del af disse agenter fuskede og snød de rejsende, så fra 1868 blev det vedtaget ved lov, at politiet skulle føre striks kontrol med, hvem der købte billet og rejste til Amerika. Politiets arkiv over alle udvandrere fra 1868-1940 er tilgængeligt online hos Dansk Udvandrerarkiv:

1. Lav en søgning i arkivet med dit eget fornavn eller efternavn. Er der ingen med dit navn, så forsøg med en klassekammerats navn eller et fra din familie.
Søg evt. også på din egen alder og hjemby. Kommer der ingen resultater, så indtast færre informationer eller forsøg med nyt navn, alder og by.

2. Vælg en person fra arkivet og undersøg alle de informationer, du får om personen.
Lav en video, hvor du er den person, du har valgt fra arkivet. Lev dig ind i rollen (find evt. stemningsbilleder af skib, landsby eller familie som baggrund). I videoen skal du digte videre på de informationer, du har. Du kan holde en tale, forestille dig, at du bliver interviewet, eller noget helt tredje.
Share by: