OPGAVER - FILM 4

OPGAVER FILM 4


Film 4: Livet i Amerika


De 350.000 danskere, der fra 1850 til 1920 indvandrede i Amerika, forsvandt ud i det gigantiske land og blev med tiden amerikanere. Langt de fleste danskere valgte at rejse mod vest til et liv på prærien som bønder. Men andre slog sig ned i byerne. Både på landet og i byerne fandt en del af de danske udvandrere sammen.

Opgaver til film 4
Disse opgaver handler om, hvilke udfordringer der mødte indvandrerne i deres forsøg på at slå sig ned i Amerika? Hvilke muligheder havde de? Og under hvilke forhold skulle de skabe deres nye tilværelse?

Opgave 1: Et stykke Danmark i Amerika


Christian Jensen, en dansk slagter, bosatte sig i 1868 med sin familie på et stykke prærieland i staten Iowa. Han fik følgeskab af flere danskere i løbet af de næste mange år, og byen Elk Horn opstod på den måde efterhånden. Elk Horn blev den største danske bosætning i USA med bl.a. en dansk skole og en dansk kirke som samlingspunkt for byens danske kulturliv. Den dag i dag er Elk Horn tæt forbundet med Danmark. Museum of Danish America ligger i byen og byens indbyggere har flere traditioner, der bunder i arven fra Danmark.

1. Besøg Elk Horn på Google Maps. Gå en tur i byen med Street View og find mindst fem eksempler på byens danske rødder. Brug evt. oversigtskortet til at se, hvor i byen I skal gå hen.

2. Gå ud af byen i retningerne øst og vest. Beskriv landskabet og vurder, om I synes landskabet ligner Danmark?

3. Søg på danske navne på dette link:
www.whitepages.com/name/Jensen/Elk-Horn-IA
Der er f.eks. flere med navnet Jensen i Elk Horn. Mon de er efterkommere af byens første indbygger? Forsøg at find det danske navn, der er flest der har? Og find eksempler på danske navne, der er blevet amerikaniserede.

Opgave 2: Rejsen over prærien


De første store grupper af danske udvandrere var mormonerne, som sejlede til New Orleans, og derefter påbegyndte en rejse på 1500 kilometer - til fods og med prærievogne. Turen, gennem ukendt landskab, uden veje og kort til mormonernes hellige bjerg - Zion i Utah, var ubarmhjertig og hård.

17.000 mormoner foretog under ufattelige lidelser denne rejse gennem ukendte landskaber. Over floder og igennem ørkener mens de kæmpede imod overfald fra indianere, sult og udmattelse. Mange måtte begraves undervejs.

1. 36-årige Jens Nielsen rejser i 1856 mod Zion (Salt Lake City). I gruppen, der begiver sig afsted på den lange rejse, er også kvinder og børn. Gruppen når ikke over Rocky Mountains bjergene, før vinterens snestorme og bidende kulde bryder løs.

Jens Nielsen fortæller i et brev hjem:
    
“Da vi nåede Laramie, 750 km. fra Salt Lake City, kom den første snestorm, og mange døde. Vi måtte trække vognene gennem en halv meter sne. Vi måtte begrave 14 døde, før vi kunne gå videre”.

En af de døde er Jens Nielsens eneste søn. Jens Nielsens brev er en kilde. Det fortæller os noget om en konkret begivenhed.
Hvilken kildetype er et brev? Vurder kildens troværdighed. Hvilke ting kan have indflydelse på, om en kilde er troværdig eller ej?
Se evt. dette klip om mormonernes rejse og om vogntoget: www.youtube.com/watch?v=C4qsDTTTdfQ

2. Undersøg byen Salt Lakes historie. Hvordan opstod byen? Hvordan er byen i dag og hvem er dens indbyggere?

3. Undersøg hvilke synlige tegn på religion der præger det amerikanske samfund. Vurder om amerikanerne er mere religiøse end danskere? Begrund jeres svar.

4. Læs artiklen: www.religion.dk/religionsanalysen/hvad-er-religioes-forfoelgelse  
Kig på artiklens kort og udvælg et sted i verden og undersøg hvilken religiøs forfølgelse, der evt. sker i det land? Undersøg om der er flygtninge der kommer til Danmark på grund af religiøs forfølgelse? Hvilken holdning har I til religionsfrihed?                                     
Billedrettigheder
En gruppe mormoner krydser Mississippi floden om vinteren.

Opgave 3: På egen hånd


Det nævnes mange steder, at danskerne rejste sammen i grupper eller bosatte sig de samme steder i Amerika. Men danskerne var, modsat svenskere og nordmænd, også ofte på egen hånd i det fremmede. Danskerne søgte mod god jord og muligheder for arbejde frem for mod danske fællesskaber. Dette har haft betydning for danskernes integration i det amerikanske samfund.

1. Læs denne artikel fra Kristeligt Dagblad:
www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/danske-udvandrere-viser-vejen-vellykket-integration

2. Læs denne artikel fra Kristeligt Dagblad og undersøg hvad begreberne assimilation og integration betyder:
www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/fakta-forskellen-paa-assimilation-og-integration

3. Skriv en liste med eksempler på de danske udvandrernes assimilation i det amerikanske samfund. Og skriv derefter eksempler på integration i det amerikanske samfund.

4. Diskuter hvordan begreberne bruges i den aktuelle europæiske debat om indvandring. Synes du, at man kan drage paralleller mellem indvandringen til Amerika og den nuværende indvandring til Europa? Begrund dit svar.
Share by: