TV-SERIEN

TV-SERIEN


Introduktion til TV-dokumentarserien


TV-dokumentarserien "Rejsen til Amerika" handler om den danske udvandring til Amerika i perioden mellem 1850 og 1920. På de 70 år udvandrede 350.000 danskere til Amerika – svarende til 10 procent af den danske befolkning. Tvunget af fattigdom drog de afsted. For nogle var det lykken, for langt de fleste var det hårdt slid. Men efterhånden satte danskerne spor på USA-kortet. Spor der den dag i dag fortæller historien om drømme, skuffelser og en ukuelig vilje til at skabe sig et bedre liv end det de havde i Danmark. Hvert afsnit varer 28.30 minutter.

DEL 1


DEL 1 handler om de første der tog afsted fra omkring år 1850, og dermed banede vejen for de mange der fulgte i årene efter. Det var fattige landarbejdere og mormoner, der tvunget af mangel på muligheder og for mormonernes vedkommende chikane drog over Atlanten. En rejse der på det tidspunkt foregik med sejlskib og tog flere måneder. For mormonernes vedkommende over et halvt år, da de også skulle foretage den langer vandring til Salt Lake City.

DEL 2


DEL 2 handler om den store bølge i den danske udvandringshistorie. I 1870´erne og især 1880´erne tager udvandringen for alvor fart og topper. Rejsefeberen bliver plantet på grund af moderne dampskibe der forkorter rejsetiden væsentligt, lokkende breve fra de første landsmænd der tog afsted og dermed banede vejen, samt ny lovgivning i USA der giver alle ret til gratis jord, hvis man bosætte sig og opdyrker den.

DEL 3


DEL 3 handler om de aftryk de danske udvandrere satte i USA. Både de enkelte der gjorde det godt og havde succes, som landskabsarkitekten Jens Jensen. Men også de mange tusind der tog afsted og aldrig blev berømte, men alligevel var med til at sætte danske spor i form af landsbyer, kirker, aviser og universiteter i deres forsøg på at sikre lidt danskhed i det fremmede.
 
Share by: